Persbericht
Dela

‘Vrijwel alle uitvaartvervoer binnen drie jaar in Den Haag en Amsterdam duurzaam’
Binnen drie jaar is vrijwel al het uitvaartvervoer in de regio’s Haaglanden en Amsterdam duurzaam. Dat is de uitkomst van de samenwerking tussen de Haagse vervoerder Van der Lans & Busscher en coöperatie DELA, Nederlands grootste uitvaartverzorger.
Het gaat om het zogeheten staatsievervoer, oftewel de laatste rit van een overledene vanuit bijvoorbeeld huis naar een afscheidslocatie (crematorium, begraafplaats). Op dit moment worden rondom Amsterdam en Den Haag vooral de traditionele rouwauto’s als een Cadillac, rijdend op benzine of diesel, ingezet voor de dag van afscheid. In de toekomst worden dat elektrische rouwauto’s, of op waterstof.

90%
“De doelstelling ligt op negentig procent van alle ritten op duurzame manier”, vertelt Ilse van de Voort, MVO-manager bij coöperatie DELA. En dat is passend binnen het duurzaamheidsbeleid van de uitvaartverzorger. Die heeft het streven om in 2030 een positieve impact te hebben op mens en milieu. Het staatsievervoer op de laatste dag zorgt voor 2% van de milieu-impact van een uitvaart. Dat klinkt niet veel, maar dat komt neer op ruim 3.000 ton CO2 op jaarbasis.
Een 100%-doelstelling is niet haalbaar, omdat mensen altijd een vrije keus hebben in welke vorm van staatsievervoer zij kiezen. Wie persé in een traditionele Cadillac de laatste rit wil maken, kan dat ook in de toekomst nog krijg. Wat past bij een overledene, is vaak van doorslaggevend belang voor nabestaanden. “Wij kunnen niet opeens de smaak van nabestaanden veranderen. Wel kunnen we zorgen dat het duurzame alternatief voorhanden is”, aldus Van de Voort.

Over DELA en Van der Lans & Busscher

Sinds 1896 voorziet Van der Lans & Busscher in de verhuur van gelegenheidsvervoer voor uitvaarten. Het diverse aanbod van rouwauto’s bestaat uit een breed assortiment van unieke voertuigen in groot scala van kleuren, types en modellen. Coöperatie DELA werd als uitvaartverzorger en -verzekeraar in 1937 opgericht en verzorgt ruim 30.000 uitvaarten op jaarbasis door heel Nederland. Na de overname van branchegenoot Yarden heeft DELA zo’n vier miljoen verzekerden.

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl