Persbericht
Bob-Hendrikx Loop-Biotech

Winnaar ASN Bank Wereldprijs gaat voedselverspilling tegen met kunstmatige intelligentie
• Winnaar Orbisk ontvangt 25.000 euro om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan
• Circulaire keukens van Chainable winnen tweede prijs: 15.000 euro
• Derde prijs van 10.000 euro naar levende doodskistontwikkelaar Loop Biotech

Den Haag, 10 november 2021 – De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2021, dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland, zijn vanavond in Rotterdam (Blue City) bekend gemaakt! Uit meer dan honderd inschrijvingen werden zes finalisten gekozen met de meest baanbrekende ideeën voor duurzame vooruitgang. Tijdens een feestelijke uitreiking werd Orbisk als winnaar bekroond door de vakjury. Ook Chainable en Loop Biotech vielen in de prijzen met een tweede en derde plaats. Loop Biotech sleepte ook de publieksprijs in de wacht. Het is alweer de veertiende editie waarmee de bank startende duurzame ondernemingen helpt groeien.

Orbisk gaat voedselverspilling in de horeca tegen door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Horecagelegenheden verspillen namelijk twintig procent van al het geproduceerde voedsel. Met een slimme weegschaal brengen Olaf van der Veen (35) en zijn team dit voedselverlies in kaart om o.a. restaurants voorraden te laten optimaliseren en zo verspilling tegen te gaan. Hiermee kan zo'n vijftig procent voedselverlies voorkomen worden: “We hebben een heel zwaar jaar gehad doordat de horeca veel dicht is geweest. Daardoor hadden we onvoldoende de kans om met onze klanten op de vloer te leren waar het niet goed gaat en hoe wij dat beter kunnen maken. Dat kunnen we met dit bedrag gaan doen.” Hij won 25.000 euro.

Een duurzame toekomst begint vandaag
De deelnemers konden zich inschrijven voor de thema’s Natuur en Milieu, Klimaatbescherming en Mens en Samenleving. Die thema’s passen bij de missie van ASN Bank om duurzame ontwikkeling te stimuleren. Arie Koornneef, directeur van ASN Bank: ‘‘De winnaars van dit jaar bewijzen opnieuw de kracht van maatschappelijke impact gecombineerd met een sterke businesscase. Geld verdienen op duurzame wijze, dat is de toekomst van ondernemerschap. En zij doen het al.”

Van circulaire keukens tot levende doodskisten
Orbisk, Chainable en Loop Biotech kwamen volgens de vakjury het beste naar voren op het gebied van innovatie, duurzaamheid en impact. Ook werd gekeken naar haalbaarheid en ondernemerschap. Jurylid Emma van der Leest (zelfstandig biodesigner en oprichter Bluecity Lab): “De hoofdprijs gaat naar een onderneming die oplossing kan bieden voor probleem dat we al decennia lang hebben. We waren onder de indruk en denken dat het een echte gamechanger kan zijn voor de industrie”.

De runner-ups voor duurzame vooruitgang
Chainable maakt circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt, zoals woningcorporaties en institutionele beleggers. Waar een keuken idealiter tot twintig jaar meegaat, gaan de keukens van Chainable door het hergebruiken van producten tot wel zestig jaar mee. Ondernemer Simon Rombouts won hiermee de tweede prijs (15.000 euro).

Loop Biotech creëerde ‘s werelds eerste levende doodskist die de aarde verrijkt met een nieuwe bron van leven. Bob Hendrikx ontwikkelde daarmee een van de weinige producten ter wereld - en het enige product binnen de uitvaartbranche - dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet. Hij won de derde prijs (10.000 euro) én de publieksprijs van 5.000 euro.

Over de ASN Bank Wereldprijs
Sinds 2008 is de ASN Bank Wereldprijs dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Deelnemers maken kans op een traject met coaching, training en publiciteit. De dertien voorafgaande edities betekenden de doorbraak van inmiddels bekende bedrijven als Yoni en Seepje. De ASN Bank Wereldprijs wordt georganiseerd met als doel startende ondernemers te ondersteunen en om samen met hen de samenleving te verduurzamen. Voor meer informatie, zie www.asnbank.nl/wereldprijs.

algemene informatie

Uitvaartinformatie

Diaconessenpark 39
8917 GB Leeuwarden
Nederland
058-2139707
info@uitvaartinformatie.nl 

adverteren

Op het aanmeldformulier kunt u de gewenste gegevens voor een bedrijfsvermelding invullen.
Een bedrijfsvermelding in de Uitvaartadressengids.nl is ook te vinden op onze 4 thema websites.

 

Vrijblijvende offertes voor adverteren middels banners, advertorials etc. op de websites van Uitvaart Internet Diensten kunt u aanvragen via ons contactformulier

nieuwsbrief

Gratis aanmelding weeknieuwsbrief
De nieuwsbrief verschijnt wekelijks met de laatste nieuwsberichten, agenda's etc.

 

 

Klik hier voor een voorbeeld weeknieuwsbrief.

aanmelden nieuwsbrief