Persbericht

Heeft de lijkschouwing later dan 3 uur na het overlijden plaatsgevonden?
Meld het ons!
WAAROM MELDEN?
Het Openbaar Ministerie heeft samen met het Ministerie van Gezondheid voor artsen een uitzondering gemaakt om bij een verwacht overlijden niet binnen de wettelijke termijn van 3 uur te hoeven schouwen.
Er zijn artsen die niet aan de nabestaanden vragen of ze het goed vinden dat de lijkschouw pas de volgende ochtend wordt verricht, en er zijn artsen die het wel aan nabestaanden vragen maar dan niet om 7 uur maar pas veel later in de ochtend de lijkschouw verrichten.
Deze uitzondering moet verdwijnen!
BACTERIËN
Zodra iemand is overleden stopt het afweersysteem. Bacteriën in het lichaam hebben vanaf dat moment vrij spel en gaan zich vermenigvuldigen. Circa 4 uur na het overlijden is er een omslagpunt waarna het vermenigvuldigen van bacteriën significant toeneemt. Het is daarom belangrijk om voor dit omslagpunt een lichaam te conserveren.
VERKLEURING
Bacteriën zijn er de oorzaak van dat een lichaam gaat verkleuren (langzaam groen wordt en er ontstaan blaasjes met vocht op de huid). Dit begint meestal als eerste in de buikstreek direct gevolgd door de omgeving rond de mond, neus en ogen. De overledene ziet er minder prettig uit en begint minder prettig te ruiken. Het gevolg is dat nabestaanden een onprettig beeld van hun dierbare overhouden en de kist vroegtijdig gesloten moet worden.
LIJKSCHOUW
Als een lijkschouw zo spoedig mogelijk (binnen 3 uur) na het overlijden plaats vindt dan kan direct worden begonnen met de conservering van het lichaam.
Dit voorkomt veel leed bij nabestaanden.

Maak een melding....

algemene informatie

Uitvaartinformatie.nl

Rusthoflaan 58-60
3034 XM Rotterdam
Nederland
010 820 97 53 (kantoor) / 085 0475508 (24/7)
info@uitvaartinformatie.nl